
Om jag hade en sån här maskin så skulle det bakas mer bullar i mitt hem. Ni som har maskiner kan ju testa detta recept. Det är mitt favoritrecept!
Lakritsbullar!
Degen
150g smör
150g smör
5dl mjölk
1 ägg
1 ägg
1,5dl socker
1/2tsk salt
2tsk mortlad kardemumma
11-12 dl vetemjöl
Smält smöret och ha i mjölken. Värm till fingervarmt. Tillsätt salt, socker och kardemumma i vätskan och häll över jästblandningen. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen släpper från kanterna. Spar resterande mjöl till utkavling. Hellre en lösare deg än för fast! Låt jäsa 30 minuter.
11-12 dl vetemjöl
Smula jästen och rör ut med lite av den kalla mjölken, tillsätt ägget.
175 g rumsvarmt smör
1,5dl mixad turkisk peppar.
2tsk lakritspulver
Mixa turkisk peppar till pulver, blanda med lakritspulver i det rumstempererade smöret.
När degen jäst färdigt, knåda den lätt och kavla ut till en stor kvadrat. Smeta ut lakritssmöret, vik ihop och gör knutar eller snurror. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Sockerlag till pensling
1 dl strösocker
1 dl vatten
Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull, koka upp tills sockret löst sig. Låt svalna.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter tills bullarna är ljusbruna. (Ha ugnen på 250 och sänk till 200 när du ställer in bullarna)
När bullarna kommer från ugnen penslar du med sockerlagen och strör över pärlsocker!
Bullarna blir glansiga och härliga och bevarar saftigheten längre!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar